Mikä ihmeen: Sriracha Chili Garlic Sauce?

Sriracha kastike on thaimaalainen hyvin monikäyttöinen hieman tulinen ja hyvin valkosipulinen kastike. Kastike koostuu pääasiassa chilistä, valkosipulista, suolasta, etikasta ja vedestä. Jos sanat "tulinen" ja "chili" saavat sydämmesi tykyttämään ja punan nousemaan poskillesi niin älä huoli. Vaikka kastike on tulinen se ei ole kuitenkaan päätä räjäyttävän voimakas vaan sopii hyvin myös vähemmän tulisesta tykkääville. Erityisesti jos kastiketta kypsentää tai sekoittaa jonkin muun sekaan sen pahin terävyys lähtee ja se antaa ruualle vain mukavan pienen lämmön ja valkosipulin maun.

Tätä monipuolista kastikeiden chilikuningasta voi käyttää esimerkiksi salaattikastikkeena, maustamiseen, keitoissa, dippaukseen, juomissa, majoneesien seassa, dressinginä, leivän päällä, marinointiin, ketsupin korvikkeena, liemissä ja kastikkeena lihalle (erityisesti kanalle). Melkoinen keittiön joka paikan höylä siis, joka sopii ruokaan kuin ruokaan.

En ole vielä kerennyt kokkaamaan erityisen paljon kastikkeen kanssa, mutta löysin runsaasti mielenkiintoisia reseptejä, joissa kastiketta on käytetty. Muutama esimerkki (englanniksi):

"25 tapaa käyttää" on melkein kaikki hyvin mielenkiintoisia ja tulen varmaan kokeilemaan niitä kun kerkeän. Siivistä ajattelin kokeilla siipien sijaan kanafileitä, jotka on leikattu kapeiksi, pitkiksi suikaleiksi, jotka nautittaisiin maustetun riisin kanssa. Makupaloissa ei varsinaisesti ole käytetty juuri sriracha kastiketta, mutta itse ajattelin näitä tehdä joskus ja mielestäni kastike sopisi oivallisesti niihin kanan kanssa. Omia variaatioitani näistä resepteistä ilmestynee blogiin kunhan kerkeän kokkailemaan.

Löysin oman soosini läheisestä Prismasta, mutta luulen että monet hyvin varustetut marketit myös myyvät tätä tai vastaavaa soosia, esimerkiksi isossa, koko punaisessa pullossa olevaa versiota. Kyseinen soosi on Exotic Foodsin versio  soosista (http://www.exoticfoodthailand.com/ varoitus: sivulla äänekästä musiikkia). Näin sivuhuomiona Exotic Foodsin muut tuotteet ovat myös hyvin mielenkiintoisia ja tulen varmaankin niitä kokeilemaan, jos vain löydän jostain. Sriracha kastiketta löytyy myös esimerkiksi Poppamiehen sivuilta, josta sitä voi helposti tilata kotiin ja ei kun kokkaamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti