Lihaa, lihaa, lihaa...

Liha on ollut uutisotsikoissa vaihteeksi hyvin esillä tänään ja eilen. 

Helsingin Sanomat uutisoivat tänään ja aikaisemmin, että ruuan tuottajat protestoivat myymällä lihaa halvalla ympäri Suomea. Kyseessä on siis protesti siitä että ruuantuottajien työ ruokaketjussa on suurin, mutta palkkio pienin. Tuottajat ovat kertomassa huonosta tilanteestaan yhtä aikaa Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kokkolassa, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Seinäjoella, Tampereella ja Ylivieskassa. Asiasta myös MTK:n sivuilla.

Onhan tuo aika naurettava yhtälö, että kaupan hinnat ovat noin 4-10 kertainen tuottajahintoihin, mutta kannattaa ottaa myös huomioon, että tuottajan ja kaupan tiskin välillä on aika monta välikättä ennen kuin ruoka saadaan kuluttajan lautaselle. Näin pikaisesti ajateltuna välikäsiä ovat ainakin eläinten kuljetus, teurastus, lihan kästtely ja pakkaus, lihan kuljetus kauppoihin ja kaupassa sen myynti. Tähän tarvitaan jo useamman yrityksen pyörittämistä ja kaupalle jää vielä lisäksi tuotteen hävikki pilaantumisen kautta. Ymmärrettävästi tämä nostaa ruuan hintaa kaupan tiskille päästyään. Jos tuottaja saa tästä yhtälöstä noin 20% ruuan hinnasta niin mielestäni se on kyllä ihan hyvä siivu heille kun tuo loput 80% menee helposti 10+ ihmisen työpanokseen. Kyllä ne muutkin vääntävät töitä siinä missä ruuantuottajatkin ja ilman maataloustukia. Olisi hyvin mielenkiintoista tietää paljonko tuosta lopullisesta hinnasta voi oikeasti laskea osuutta esim. kuljetusfirmoille/teurastamolle/kaupoille.
 
Harmi etteivät protestoi Oulussa sillä mielelläni olisin itsekin jonottamassa jo heti aamusta halpaa lihaa. Ostaisin myös hyvin mielelläni lihantuottajalta suoraan lihaa, jos se vain olisi mahdollista ja helppoa. Pakastin täyteen kerralla halpaa lihaa parin euron kilohintaan niin johan pääsee opiskelijatkin pihvin makuun. Tosin pikkulinnut kertoivat minulle, että esimerkiksi Helsingissä oli myytävä loppunut jo ennen puolta päivää ja yli 500 metrin jono ihmisiä jäi ilman alelihojaan. Ehkä tuottajien pitäisi olla myymässä lihaansa joka päivä torilla ilman turhia välikäsiä?

MTV3:n sivuilta taas bongasin uutisen, että uhkaako Suomea kinkkupula? Mielenkiintoinen yhtälö edellisen uutisen kanssa, jos Suomessa kysyntä ylittää tarjonnan. Jos kannattavuus on heikko vaikka tavaraa ei riitä edes tarpeeksi, niin onko syynä se, että ruoka myydään liian halvalla, kuten kinkku-uutinen kertoo? Ilmeisesti näin on, koska kerrotaan myös, että sen hinta on nousussa. Lihantuottajat, jalostaja ja kauppa neuvottelevat hinnasta keskenään, mutta konsensus näyttäisi olevan että tuottajille ei voida maksaa enempää ellei hintaaa nosteta ja lisätulot tule kuluttajilta. Pitäisikö myös tuotantoa kasvattaa, että siitä tulisi kannatavampaa kun kysyntää näyttäisi olevan? Ongelmana on toki myös Suomen ulkopuolelta tuleva halpa liha, joka luo paineita myydä myös suomalaista lihaa halvalla. Vastaavasti suomalaista lihaa taas raahataan esimerkiksi Norjaan ja myydään siellä kalliimmalla kuin mitä siitä Suomessa saisi.

Vai pitäisikö ruuantuotantoketjussa kaikkien toimijoiden katsoa napaansa, että vetävätkö he liikaa itselleen summasta? Mielenkiintoista on myös vertailu tuottajahintojen ja kaupantiskin keskivertohintojen välillä. Onkohan tässä miten otettu verot huomioon? Veroja myös ajatellen pitäisikö valtion tulla myös verotuksessa vastaan ja laskea tuottajien veroja sekä ALV:ia. Toisaalta näiden säädöissähän aina käy niin, että kuluttajalle se näkyy ainoastaan korkeimpina hintoina riippumatta siitä lasketaanko vai nostetaanko hintoja. Teoriassa veroja laskemalla ruuantuottamisesta pitäisi tulla kannattavampaa ilman, että kuluttajahintoja tarvitsee nostaa. Voitaisiinko samalla poistaa maataloustukia, jotka vääristävät kilpailua? Vaikea yhtälö, joka todennäköisesti koituu vain kuluttajan kukkaron kohtaloksi ja ihmiset tulevat ostamaan vain halpaa tanskalaista possua.

Ja sitten vähän lihaisaa loppukevennystä. Daily Mailin mukaan britit ovat taas vetäneet hernekeittoa nenäänsä kun Lidl (tai mikähän ketju se viime vuosina on ollutkaan) on laittanut myyntiin poroa. Siis miten kehtaavatkin myydä Petteri Punakuonoa näin joulun aikaan ja tuhota lasten fantasiamaailman. Tästä ei voi paljon muuta sanoa kuin että kasvakaa aikuisiksi ja syökää hyvää ruokaa. Jos ei poro kelpaa, niin sen voi lähettää minulle ja lupaan henkilökohtaisesti käydä tarkistamassa Napapiiriltä, että yhtään punakuonoista lentävää poroa ei ole joutunut lautaselleni. Sitä paitsi nämä porothan ovat Siperiasta ja joulupukki Suomesta, siis ihan eri poroja! Entä ne muutkin söpöt fantasiaeläimet? Eihän tässä voi syödä enää kohta mitään. Tosin tarviiko sitä, kun kaikki ravinto tulee nautittua hernekeiton muodossa nenän kautta.

Suomalaiset mediat ovat vaihteeksi papukaijamaisesti uutisoineet eteenpäin tätä Daily Mailin "uutista" ilman mitään kritiikkiä. Tai sitten kun uutinen alkaa "Daily Mailin mukaan" niin se on suomalaisten lehtien tapa sanoa "tämä uutinen on täyttä paskaa". Daily Mail on tunnettu roskalehti, jota ei paljon kiinnosta uskottavuus eikä totuudenmukaisuus. Uutinen pitäisi olla siis "Daily Mail kertoo: britit ovat suuttuneet poronlihasta. Toisin sanoen tätä ei koskaan tapahtunut". Vielä lopuksi vähän Daily Mail musiikkia:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti